Byens Træpleje https://www.byens-traepleje.dk Thu, 10 Oct 2019 10:55:10 +0000 da-DK hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.4 /seekings/uploads/Favicon.gif Byens Træpleje https://www.byens-traepleje.dk 32 32 Må du save en gren af naboens træ? https://www.byens-traepleje.dk/maa-du-save-en-gren-af-naboens-trae Mon, 10 Jun 2019 14:15:49 +0000 https://www.byens-traepleje.dk/?p=3400 Indlægget Må du save en gren af naboens træ? blev først udgivet på Byens Træpleje.

]]>

Hvis grene fra din nabos træ vokser ind over din have,
må du så skære dem af?

Det kan være problemfyldt at bo tæt på træer, især hvis de vokser på naboens grund eller i skel.

Som udgangspunkt må du ikke beskære din nabos træer, heller ikke, hvis de skygger, eller grene går ind over din grund. Du kan heller ikke kræve, at naboen selv går i gang med motorsaven.

Tre undtagelser:

Der er dog fastsat tre undtagelser i Hegnsloven, der kan give dig ret til at save grene af naboens træ.

Naboen skal beskære sit træ, hvis:

  1. Grenene vokser gennem hegnet. Hvis der vokser grene fra naboens træer igennem jeres fælles hegn, eller grenene hænger så lavt over hegnet, at det skades, må du gerne kappe grenene af i skellinjen.
  2. Grenene hænger for lavt. Hvis grenene fra naboens træ hænger så lavt ind over din grund, at du ikke kan komme til med dine havemaskiner, må du gerne beskære grenene i skellinjen.
  3. Grenene udgør sikkerhedsfare. Hvis der hænger gamle, rådne grene ind over din grund, og de udgør en sikkerhedsfare, kan du kræve, at naboen skærer grenene af. Her må du ikke selv gå i gang med beskæringen.

I tilfælde 1 og 2 kan du selv beskære de grene, der er problemer med. I tilfælde 3 skal du kontakte det lokale hegnssyn, som kan pålægge naboen at beskære træet.

Man har ikke nødvendigvis pligt til at fjerne grene fra træer, der hænger ind over naboskel, men det vil selvfølgelig være god stil at imødekomme sin nabos ønsker.

Det er i øvrigt tilladt at plante enkeltstående træer helt til skel, men de må naturligvis ikke skade din bygning.

Tal med din nabo, før du beskærer træ

Det er dog altid en god idé at forsøge at tale dig til rette med din nabo, inden du tyr til Hegnssynet, for at se, om I kan indgå et kompromis.

Den løsning er både hurtigere, billigere og bedre for jeres fortsatte naboskab end at inddrage myndighederne.

Det siger reglerne om den naboretlige tålegrænse

  • Naborettens lovregler om skel, hegn m.v. suppleres af naborettens almindelige uskrevne regler, som er opstillet i retspraksis.
  • Efter den almindelige naboretlige regel skal en grundejer ikke affinde sig med ulemper fra naboejendommen, der går væsentlig ud over, hvad der efter kvarterets beskaffenhed og ejendommenes beliggenhed er rimeligt, og som grundejeren må være forberedt på. Der er tale om en helt konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde.
  • Overstiger ulempen, hvad der efter forholdene er rimeligt, skal ulempen normalt reduceres til et acceptabelt niveau, den naboretlige ‘tålegrænse’.
  • Bortset fra hegnslovens regler om grene findes der ikke lovregler om ulemper fra træer og anden beplantning. Ulemper imødegås ved anvendelsen af den almindelige naboretlige regel, og tvister afgøres ved sagsanlæg ved de almindelige domstole.

Kilde: Hegnsloven.dk 

Andre tilfælde hvor et træ skygger på grunden – hvad kan du gøre?
Hvis din situation er helt anderledes end de tre ovennævnte eksempler, og der fx er et stort træ på nabogrunden, der skygger for hele din have, eller spærrer for den skønne udsigt, er sagen ikke omfattet af Hegnsloven.

Det betyder, at du ikke kan inddrage Hegnssynet.

Der kan dog være tilfælde, hvor den naboretlige tålegrænse bliver overskredet. Her kan du vælge at lægge sag an mod din nabo, men den mulighed bør du kun gribe til i yderste nødstilfælde, da det indebærer høje udgifter til advokatregninger, det vil sandsynligvis blive en stor belastning for jeres naboskab, og du har ingen garanti for at vinde.

Det siger loven om grene fra naboens træer

Hegnsloven, § 19:
Stk. 2. Grene, som vokser ind gennem hegnet eller så tæt hen over hegnet, at dette herved udsættes for beskadigelse, eller som er til ulempe for den for naboejendommens drift nødvendige færdsel med redskaber, maskiner og køretøjer, er naboen berettiget til at afkappe i skellinjen.

Stk. 3. Grene, der på grund af alder, råd eller lignende skønnes at være farlige for sikkerheden på naboejendommen, kan hegnssynet efter naboens begæring pålægge ejeren at fjerne.

Eksempler: Sådan har retten dømt i sager om høje træer
Der er ingen klare regler for, hvor meget naboens træ skal genere dig, før du kan få rettens ord for, at det skal fældes. Men et par tidligere domme kan give dig et indtryk af retspraksis:

  • 19 meter højt træ skulle fældes: I 2009 afgjorde Vestre Landsret, at en boligejer i et villakvarter i Herning skulle fælde sin 19 meter høje nordmannsgran eller skære den ned til 3 meters højde, fordi den skyggede for eftermiddagssolen i naboens gårdhave. Boligejeren skulle desuden betale sagens omkostninger på 12.500 kr.
  • 25 meter højt træ kunne blive stående. I 1999 afgjorde Østre Landsret, at en 25 meter høj ahorn i Hareskovby kunne blive stående, selvom kronen rakte ind over skellinjen, og træet skyggede for naboens terrasse. Landsretten lagde vægt på, at området havde en lokalplan for bevaring af kvarterets særpræg, herunder skovagtig beplantning, og at træet allerede stod der, da naboen købte sin ejendom.

Indlægget Må du save en gren af naboens træ? blev først udgivet på Byens Træpleje.

]]>
Træets forsvar- C.O.D.I.T https://www.byens-traepleje.dk/elementor-2130 Sat, 31 Mar 2018 14:25:41 +0000 https://www.byens-traepleje.dk/?p=2130 Indlægget Træets forsvar- C.O.D.I.T blev først udgivet på Byens Træpleje.

]]>

Træets forsvar- C.O.D.I.T

Meget af den grundlæggende viden om træer, og de mekanismer der foregår inden i dem. Er udviklet og kortlagt i slut 1970´erne af Dr.Alex Shigo.

Hans studier og teorier blev dog afvist ved deres introduktion, men er senere blevet anerkendt, og bliver idag brugt på verdensplan både som reference og opslagsværker inden for arbejdet med træer.

En af de vigtigste koncepter for hjælp til forståelse af træernes forsvar mod råd er:  Compartmentalization Of Decay In Trees (CODIT)

Når træer får skader/sår, angribes det af mange organismer, ikke kun svampe. træer reagerer på disse infektioner med både kemiske og fysiske ændringer.

Forsvars processerne

1.Væg Den første væg dannes ved at tilslutning af vaskulært/sivæv over og under såret.
Dette væv løber langs længden af stammen, denne forsejling forsinker den vertikale spredning af råd. Vævet er forbundet på forskellige måder, eks. De tylose & polyphenoliske aflejringer, anti-svampe stoffer og (i nåletræer) ved lukning af de grænsede pits-koblingsbeholderceller – Denne væg er den svageste.

2.Væg Den anden væg er dannet af de ligninrige celler i “latewoodvækstringen“- inden for og udvendigt på såret og derved sænkes det radiale spredning af råd.
Denne væg er den anden svageste og er kontinuerlig, undtagen hvor den brydes af stråleceller.

3.Væg
 Den tredje væg er dannet af stråleceller – Efter skaden er indtruffet, ændres nogle af strålecellerne sig også kemisk og bliver giftige for nogle mikroorganismer.
Før dannelsen af den fjerde og sidste væg, er dette den stærkeste væg.

4.Væg  Den fjerde mur, er kendt som barrierezonen – den danner ny vækst med et specialiseret træagtigt væv (på ydersiden af træet)
Dette er den stærkeste væg, og ofte den eneste der helt kan standse smittefordelingen – ved at over gro såret med ny bark.
I sådanne tilfælde er alt det inficeret eksisterende væv, blevet overgroet men nyt sundt væv som fortsætter med at vokse uden for den fjerde væg.

Kan det hjælpe os i hverdagen

Ved at øge forståelsen for, hvordan træer reagerer mod skader og råd, har CODIT mange fordele.
For eksempel kontaktes vi ofte, for at risikovurdere træer der er blevet pådraget skader – ejeren er nevøs for om det er sikkert at færdes eller bo i nærheden af træet.
med viden om hvordan råddet og skaden sandsynligvis vil eller ikke vil sprede sig, kan sådanne analyser være præcise og derved forhindre unødvendig træfældning, ejendomsskade eller farlige situation ved færden under træet.

Indlægget Træets forsvar- C.O.D.I.T blev først udgivet på Byens Træpleje.

]]>
Er der penge og spare når jeg få fældet mit træ? https://www.byens-traepleje.dk/kommer-jeg-mit-have-affald-koebenhavn Mon, 08 Jan 2018 22:30:43 +0000 https://www.byens-traepleje.dk/?p=1525 Indlægget Er der penge og spare når jeg få fældet mit træ? blev først udgivet på Byens Træpleje.

]]>

Penge at spare

Når et træ skal fældes er det oftest opdelt i 4. priskategorier
1. fældningen
2. bortskaffelse af grenaffald
3. bortskaffelse af stammeaffald
4.efterbehandling af stødet (Rodfræsning)

Som virksomhed er vi af staten pålagt en række afgifter (Deponerings afgifter) når vi skal bortskaffe med Grønt affald.

“Fra 1. januar 2017 hæver ARC priserne for erhvervsaffald til genbrugspladserne. Det sker, fordi erhvervsvirksomhederne i dag medbringer mere affald, end vi har set tidligere. Det har betydet, at ARCs udgifter til håndtering af affaldet overstiger indtægterne fra ordningen. Vi ændrer gebyrerne, fordi de skal være kost-ægte, og ordningen skal hvile i sig selv.“

Derfor kan du ofte spare op til 50% ved selv, at køre gren og stammeraffald på din lokale Genbrugsplads.

Men husk: Vi tager altid en god snak inden projektets optart, og gennemgår alle udgifter forbundet med din træfældning – så du frit kan vælge delopgaver til og fra – og så skræddersyr vi en totalløsning efter dine ønsker og behov.

Genbrugspladser

Klik på nedenstående links for at få information om ARCs genbrugspladsers og nærgenbrugsstationers åbningstider samt adresse- og kontaktoplysninger. Bemærk, at åbningstiderne varierer og at nogle pladser er ubemandet og derfor kræver en tilmelding og et login før pladsen kan benytter, dette er dog ganske gratis.

Bispeengen 

Bispeengen 35

2000 Frederiksberg

     Borgervænget

Sibeliusgade 80

2100 København Ø

     Christiania

Sydområdet 32

1440 Christiania

     Dragør 

Bachersmindevej 15

2791 Dragør

 

Hvidovre

Avedøreholmen 97

2650 Hvidovre

 

     

     Kirstinehøj  

Kirstinehøj 25C

2770 Kastrup

 

     

     Kulbanevej

Retortvej 4

2500 Valby

 

     

     Vasbygade

Vasbygade 26

2450 København SV

 

Vermlandsgade

Herjedalgade 2-4

2300 København S

     Vægtergangen 

Vægtergangen 32A

2770 Kastrup

 

Nærgenbrugsstationer

Gartnergade  

Gartnergade 8-14

2200 København N

Haraldsgade

Vermundsgade 47A

2100 København Ø

Hørgården

Brydes Allé 60A

2300 København S

  Møllegade
Møllegade 252200København N
Tingbjerg

Ved Bygården 2

2700 Brønshøj

Nordhavn

Helsinkigade 26

2150 Nordhavn

Indlægget Er der penge og spare når jeg få fældet mit træ? blev først udgivet på Byens Træpleje.

]]>
Ingen er som svampene https://www.byens-traepleje.dk/ingen-er-som-svampene Sun, 15 Jan 2017 21:01:15 +0000 http://www.byens-traepleje.dk/?p=1424 Indlægget Ingen er som svampene blev først udgivet på Byens Træpleje.

]]>

Ingen er som svampene – de er hverken plante eller dyr.

De ligner planter – men de har ingen klorofyl som planterne. Og kan derfor ikke danne deres egen næring (igennem fotosyntesen).
Svampe får derimod deres mad, ved at absorbere næringsstoffer fra deres omgivelser.

Selvom svampene kan virke simple så omfatter de bla, ruster, Smuts, støvbolde, trøfler, moreller, skimmelsvampe,gær og tusindvis af andre organismer + mikroorganismer.
De spænder fra mikroskopiske encellede organismer, såsom gær, til gigantiske flercellede organismer.

Mange svampe spiller en afgørende rolle i nedbrydningen af stoffer i vores omgivelser og returneringen af næringsstoffer til jorden. – men de bruges også i medicin, et eksempel er antibiotisk penicillin

Padehatten man finder i skovbunden er svampens frugt – ligesom æblet på et æbletræ? Selve svampen kan du finde som tynde, hvide tråde under paddehatten. De tynde tråde kaldes hyfer. Tilsammen danner de et stort netværk, som man kalder et mycelium – og det netværk er den egentlige svamp.
Hyferne kan vokse ind i eller rundt omkring døde og levende planter og dyr.
– Du kan selv finde svampehyfer som et hvidt lag af tråde, hvis du vender en død gren i skovbunden.

I mange år blev svampene klassificeret som planter, primært på grund af deres lignende livsstil –  de vokser i jorden – sidder permanent fastgjort, og kan ikke bevæger sig. Planteceller og svampeceller har begge en cellevæg, mens celler fra dyreriget ikke har.

  • Svampe menes at have afveget fra plante- og dyreriget for omkring en milliard år siden

Menneske fødder har også hundredvis af svampe – forskere fra National Human Genome Research Institute i USA, rapporterede i tidsskriftet Nature, at næsten 200 typer af svampe arter lever på vores fødder. Vores fødder huser flere svampe end nogen anden del af kroppen.

Hvad er Mykologi?

Mykologi er studiet af svampe – det er en gren af biologi.
En mycologist studere svampenes gener, biokemiske egenskaber, deres anvendelse til os som en kilde til mad, deres hallucinogene, giftige og patogene (evne til at forårsage sygdom) egenskaber.
Det var ikke før det 16. århundrede, hvor mikroskopet blev udviklet, at mykologi blev en veletableret videnskab.

Ordet paddehat er almindeligt anvendt i børns historier for at indikere en giftig eller farverig champignon.

Hvor findes svampene? Svampe findes i forskellige levesteder, herunder dybt nede i havet, søer, klipper, ørkener, meget salt miljøer og områder af ekstremt høje eller lave temperaturer. Nogle kan enda overleve at blive udsat for intens UV og kosmisk stråling, som man ville støde på under rumrejser.
– I løbet af de 13 år rumstationen Mir var i kredsløb, blev en stor del af dens udstyr beskadiget af muterede svampe, der var blevet ynglet i rumstationen.

  • Størstedelen af svampe lever på land.

Svampe og bakterier er de vigtigste nedbrydere af organisk stof, i næsten alle økosystemer på Jorden.

*Taksonomer har klassificeret ca. 70.000 typer svampe. Eksperter mener, der er mange flere – måske 1,5 mio.
Svampe, der anvendes til klassificeres efter deres form, struktur, biologiske og biokemiske egenskaber. Fremskridt i DNA-sekventering har hjulpet udvide klassificeringen af forskellige arter af svampe.

*Taksonomi er klassificeringen af organismer.

Hvordan får svampene mad?

Svampe frigive fordøjelsesenzymer, der nedbryder ting omkring dem, gøre dem til mad. Svampen derefter absorberer de opløste fødevarer gennem væggene i dens celler.

Svampe har tilpasset forskellige måder at gøre dette:

De 4 forskellige svampe typer:

  • Nedbrydere: Nedbryder døde organismer
  • Parasitter: Svækker eller dræber levende værter
  • Predatorer: Fanger aktivt deres bytte.
  • Mutalister: Indgår i symbiose (samspil) med autotrofe organismer. Eksempler er likener (samspil mellem svamp og alge) samt mycorrhizae (samspil mellem svamp og plante)

Snyltesvampe – flere arter af svampe lever som parasitter, de bor på levende værter, som kan være dyr, planter eller endog andre svampe.
Nogle af disse parasitiske svampe skader vores: afgrøder,husdyr, eller helt ødelægge træer.
– Hollandsk elme syge, forårsaget af svampen Ophiostoma ulmi dræbte hundreder af millioner elmetræer i hele verden.

– Følgende svampe kan forårsage alvorlige sygdomme hos mennesker: aspergilloses, candidoses, kokcidioidomykose, cryptococcose, histoplasmose, mycetomas og paracoccidioidomycose.

Nedbryder Svampe

Trænedbrydende svampe og træer er i evig krig. Svampene prøver at inficere træerne og nedbryde dem, mens træerne prøver at forsvare sig.

De fleste svampe spredes ved hjælp af sporer. De er så små at de ikke kan ses med det blotte øje og dannes i store mængder der spredes med vinden. Lander en spore på et egnet levested, spirer den og begynder nedbrydningen af fx blade eller stamme.

1 forsvars barriere: Træernes første og bedste forsvar er barken, den er meget svær at gennembryde.

Men der hul i barken fx efter en knækket gren, en påkørsel, hærværk eller forkert beskæring (Topkapning – Styning) kan svampene få direkte adgang til veddet.

Træet bruger en naturlig proces, der kaldes compartmentalization som et forsvar mod råd.

Igennem Compartmentalization ,producerer træet tre zoner for at forhindre invasion og spredning af svampen. Disse zoner producere forsvarsstoffer, som forsøger at afskærme svampen ved at tilslutte det vaskulære væv og producerer callus væv rundt i kanten af såret. Effektiviteten af disse tre zoner afhænger af typen af svamp og værten træet. Nogle svampe er specielt indrettet til at tolerere de kemisk-respons forbindelser med træet og vil overleve på trods af træets forsvarsmekanismer.

Træets yderste, levende del (splinten) er den mest effektive til at danne kampstoffer og ændre struktur, så svampene begrænses. Træets inderste del (kernen) består af døde celler, som ikke har noget aktivt forsvar som fx kampstoffer, men som til gengæld ofte indeholder stoffer der er svære at nedbryde.

Hule træer opstår, fordi svampe har fået adgang til kernen og har nedbrudt den. Når træet stadig er levende, skyldes det, at splinten har dannet en barriere, som lukker svampen inde. Så længe splinten kan holde svampen inde, må den leve af kernen. Træet kan godt undvære sin midte, så længe det er i god vækst, så skallen har styrke til at blive stående.

FORSKELLIGE TYPER AF NEDBRYDNING

Svampe har forskellige måder at nedbryde træernes celler på. Det nedbrudte træ kaldes muld. Man opdeler nedbrydningstyperne i hvidmuld, brunmuld og gråmuld.

HVIDMULD

..er karakteriseret ved, at lignin og i nogle tilfælde også cellulose og hemicellulose nedbrydes. To typer nedbrydning resulterer i hvidmuld:

Simultanråd hvor både lignin og cellulose/hemicellulose nedbrydes. Svampehyferne udskiller enzymer omkring sig, mens de ligger på indersiden af cellevæggen. Cellevæggen bliver derved tyndere og tyndere og bryder til sidst helt sammen. Slutresultatet er en hvid og osteagtigt sprød muld uden nogen særlig struktur.

Selektiv delignificering hvor svampen især nedbryder ligninet. Det går hårdest ud over den ligninrige midtlamel. Cellerne bliver derved løsnet fra hinanden, og veddet får en fibret struktur, dvs. falder fra hinanden på langs.

BRUNMULD

..dannes af svampe, som hovedsageligt nedbryder cellulose og hemicellulose. Hyferne lægger sig på indersiden af sekundærvæggen og sender nedbrydende stoffer ind i cellevæggen, som bliver ”svampet” og gennemhullet, da cellulosen er det hvidt farvede stof i veddet, bliver kun det brunfarvede lignin tilbage.. Denne type nedbrydning ses oftest i tømmer i huse.

GRÅMULD

.. kaldes også ”soft rot” og opdeles i to typer. Fælles for dem er, at nedbrydningen sker i nærheden af hyferne, og at lignin næsten ikke nedbrydes.

Ved type 1 gråmuld er der dannet kanaler i S2 laget, hvor cellulose og hemicellulosen er nedbrudt. Veddet er typisk mest opløst på overfladen, som bliver blød.

Ved type 2 gråmuld ligger hyferne på indersiden af cellevæggen og nedbryder lidt lignin, men mest cellulose og hemicellulose i hyfens nærhed, så der dannes en rende rundt om hyfen. Veddet bliver gråligt eller grumset flødefarvet og osteagtigt sprødt. I sin kraftigste form kan det minde lidt om simultanråd.

Beskyt dit træ

Da træ råd er forbundet med sår, undgå for kraftigt beskårede træer (topkapning og styning). Beskyt unge træer fra skader forårsaget af dyr, ved at placere en beskyttende barriere rundt om den nedre del af træets stamme. Unge, tynd – barkede træer, som æble eller ahorn, skal pakkes ind med træ wrap i løbet af vinteren for at forhindre sunscald.

Plant træerne de bedst mulige steder: rigtige jordbundsforhold tørt/vådt muld/sand lys/skygge.

Pas træerne: Vanding + gødning
Et sundt træ er bedre i stand til at forsvare sig mod svampe.

Det er også vigtigt at korrekt beskære træer. Lad ikke døde grene/stubbe blive, der kan tjene som “madpakke“ for svampe.

Se mere her

Indlægget Ingen er som svampene blev først udgivet på Byens Træpleje.

]]>
Topkapning & Styning https://www.byens-traepleje.dk/topkapning-styning Wed, 11 Jan 2017 20:11:31 +0000 http://www.byens-traepleje.dk/?p=1413 Indlægget Topkapning & Styning blev først udgivet på Byens Træpleje.

]]>

Hvad er topkapning egentlig?

Topkapning er en drastiske fjernelse eller nedskæring af store grene i gamle træer. Man kan sige Træet er klippet som en hæk og de vigtigste grene er skåret til stubbe.
Topkapning er ofte omtalt som Styning.

Hvorfor topkapper man træer?

Mange husejere får deres træer topkappet, når de når en højde de anser for usikker og frygter en stærk vind kan blæse dem omkuld.
I de fleste tilælde er denne frygt ubegrundet, fordi et sundt rodsystem giver tilstrækkelig støtte for træerne.
“Det er dog altid vigtigt at få dine træer gennemgået, af din ETW certificerede træplejer hvis du observere skader, svampelegmere eller andre foruroligende ting omkring og på dine træer “

Træer har mange fjender og dette er nogle af dem: Bakteriekræft,svovlporesvamp & barkbiller.

8 grunde til ikke at topkappe Dine træer

1. Sult

Træer bruger blade til at fremstille stivelse (næring) igennem fotosyntesen. Et træs transportsystem flytter stivelser fra bladene til rødderne. Ved Topkapning fjernes så meget af den grønne krone, at træet kan være ude af stand til at forsyne rødderne med den nødvendige næring.
Dette vil så igen forhindrer rødderne i at voksende og transporterer næringsstoffer og vand til bladene.
“Det vil sige Træet sulter.“
ved God beskæring praksis fjernes ikke mere end 1/4 til 1/3 af den grønne krone.

2. Chok

Træets krone fungerer som en paraply, og skygger barken fra direkte sollys om sommeren.
Den Pludselig fjernelse af det grønne beskyttende lag, udsætter barken for solskade/ sunscald.
Nabotræer som er vandt til mere skyggende forhold, kan også blive påvirket negativt.
Dårligt helbred og død forekommer ofte ved denne beskæring.

3. Insekter og sygdom

De Store sår forårsaget af topkapningen, er meget svære for træerne at lukke. Placeringerne og størrelserne af nedskæringerne, forhindre træets naturlige forsvars system i at fungere. For træerne er stumperne åbne sår, der inviterer til insekt, bakterie og svampeangreb. – Hvis råd er allerede til stede i træet, vil topkapning fremskynde processen og udbredelsen af rådet.

4. Svage lemmer

Der hvor topkapningen er sket, vil der efterfølgende blive dannet det man kalder “vandris“
Forstavelsen van- har benægtende eller nedsættende betydning (ordet er beslægtet med oldnordisk vanr = manglende), og derfor betyder vanris: »forkerte skud«. Man ser af og til stavemåden vandris, men den er misledende og får en til at tro, at skuddet har noget med vand at gøre, hvad der er helt fejlagtigt.
Vanris er træets panikreaktion, når det registrerer, at det har mistet en betydelig del af sin bladmasse. Det sker oftest i forbindelse med kraftig beskæring eller efter alvorlige ulykker (lynnedslag, stormskade osv.)
Disse vandris hæfter kun i overfladen på barken og kan som årene går på visse træarter vokse sig meget store. Dette kan gøre dem til rene dødsfælder i stormvejr, kraftig sne eller som vi har oplevet at der var monteret en gynge som børnene legede på ( den knækkede heldigvis af og ødelagde gyngen da børnene var gået ind pyhh det er ikke rart og tænke på hvad der kunne være sket)

5. Hurtig ny vækst

Vi møder ofte folk der tror, at de er nødt til topkappe deres træer for at kontrollere højden og spredelsen af deres træer.
Men faktisk er det det modsatte der sker. Træer reagerer nemlig hurtigt på skader, ved at producere mange, lange skud.
resultatet er et træ, der hurtigt genvinder højden det engang havde, Men som nu forekommer mere skyggende busket og tæt.

6. Trædød

Nogle arter af træer Tåler ikke topkapning. Vores national træ Bøgen, er et godt eksempel den Får kun få skud efter en alvorlig beskæring.
Det manglende løv vil alvorligt reducere træets evne til at indfange sollys og omdanne det til glukose/næring.
– Dette vil ofte føre til træet dør

7. Grimhed

Et topkappet træ er et vansiret træ.Selv med genvækst,vil det aldrig genvinder Ynde,skønhed symetri som sine arter. landskabet
og ejeren er frarøvet et værdifuldt aktiv på sin grund.

8. Omkostninger

En motorsav og en lastbiler ikke alt der er nødvendigt for en korrekt beskæring af et træ.
Topkapning kan reducere omkostninger og tid for øjeblikket,men de faktiske omkostninger kan ses
a. en Reduceret ejendomsværdi
b. bortskaffelse og fældnings omkostninger, når træt dør.
c. Tab af nabo træer og buske, der bukker under ved de ændrede lysforhold
d.Risiko for skader på begninger, materiel og forbipasserende fra svækkede grene/vandris der knækker/brækker af.
e. Øgede fremtidige omkostninger – beskæring af ustabil krone og svækkede sektioner i træet – evt. en kostbar fældning da træet ofte er så svækket at det ikke er muligt at klare det vha. klatring og derfor skal der benyttes en kostbar lift og andet specialudstyr.

Alternativer til topkapning

Klik her »

Indlægget Topkapning & Styning blev først udgivet på Byens Træpleje.

]]>
10 gode grunde til vi skal plante flere træer https://www.byens-traepleje.dk/10-gode-grunde-til-vi-skal-plante-flere-traeer Sun, 06 Mar 2016 18:53:24 +0000 http://www.byens-traepleje.dk/?p=550 Indlægget 10 gode grunde til vi skal plante flere træer blev først udgivet på Byens Træpleje.

]]>

Så almindeligt og ubetydeligt som det kan synes, i forhold til solpaneler,hybridbiler og vindmøller kan det at plante træer, være et af de mest kraftfulde og overkommelige måder, at gøre en personlig forskel for miljøet.
Og så er det en sjov og lærerig aktivitet at lave med sine børn 🙂

1. Træerne modvirker klimaændringerne

Udledningen af Kuldioxid (C02) ophober sig i atmosfæren og bidrager til de globale klimaændringer.
Træer kan lagre denne co2 i vedet og stammen, og derefter omdanne det til ren ilt/luft.
– Et voksent træ kan på 1 år, optage den mængde co2 der udledes fra 41842.944 kørte km.

2. Træer renser luften

Træer absorbere forurenende stoffer som : nitrogenoxider, ammoniak, svovldioxid og ozon,  filtrerer dem ud fra luften og indkapsler dem i bladene og barken.

Et træ med en kronediameter på 15 meter:

– Optager og filtrerer hver dag omkring 1 ton
luft- og støvpartikler fra den luft vi mennesker indånder.

-Producerer ca. 1.7 kg. ilt/time, hvilket modsvarer behovet til omkring 67 mennesker

3. Reducerer vold og kriminalitet

Golde beton kvarterer og boligområder har målbart en større forekomst af vold i og uden for hjemmet, end områder med mange grønne arealer.

Træer og landskabspleje bidrager til at reducere omfanget af utryghed, kriminalitet og vold.

4. De regulerer temperaturen

Træer kan hæve temperaturen om vinteren og køle om sommeren, der er målt energibesparelser på 12% i beboelser tæt på træer. Samtidigt formindsker vi behovet for energi fra kraftværker osv.
Afgiver 600 liter vand til luften på en solskinsdag og øger dermed den relative luftfugtighed

5. Vores helbred

Undersøgelser har vist, at patienter med udsigt til træer fra deres vinduer, heler hurtigere og med færre komplikationer. Børn med ADHD viser færre symptomer, når de har adgang til naturen . færden og ophold i områder med træer er et naturligt hjælpemiddel til at reducere mental træthed . Skov besøg kan også styrke vores immunforsvar ved at øge antallet af naturlige celler , der ødelægger kræftceller.

6. Træer afhjælper vandforurening

Træer reducerer vand afstrømningen ud i havet ved at bryde nedbøret således, at vandet løber ned af stammen og i jorden under træet. Dette forhindrer kraftige regnskyld, i at føre forurenende stoffer ud i havet.

9. Træer beskytter vores børn mod ultraviolet lys

Ifølge en amerikansk rapport udgivet i 1996 af `the Centers for Disease Control and Prevention` er hudkræft den mest almindelige og hastigt stigende form for kræft i USA. Træer beskytter mod de kræftfremkaldende ultraviolette stråler, det er derfor især vigtigt med god beskyttelse ved institutioner og legepladser , hvor børn tilbringer mange timer udendørs.

10. Træer giver beskyttelse og ly til dyrelivet

Ahorn, og Eg er blandt de mange bytræ arter , der giver gode bymæssige levesteder til fugle, bier og egern.

Se mere om plantning af træer her.

Indlægget 10 gode grunde til vi skal plante flere træer blev først udgivet på Byens Træpleje.

]]>
Træer kan være farlige for dine dyr https://www.byens-traepleje.dk/traeer-kan-vaere-farlige-for-dine-dyr Tue, 12 Jan 2016 13:00:57 +0000 http://www.byens-traepleje.dk/?p=1077 Indlægget Træer kan være farlige for dine dyr blev først udgivet på Byens Træpleje.

]]>

Tag hensyn til dine dyr

Mange hunde og katte ejere er beviste om, hvad deres dyr spiser, hvor meget motion de får, og mængden af ​​socialisering de har brug for.
Det er dog ikke alle der ved hvad der er i deres egen baghave, inklusive træer der kan være giftige for deres pelsklædte venner.
Tag et nærmere kig på denne liste over træer, der kan være til skade for din hund, kat eller hest.

Egetræ

– Giftig element: garvesyre

Dette kommer for mange som en overraskelse, specielt når det gælder et så almindeligt og allestedsnærværende træ.
Men dine kæledyr kan blive skadet, hvis de spiser agern fra Egetræer.
– Heste er mest tilbøjelige til at spise agern ,og det kan udsætte dem for alvorlig gastroint
estinal irritation, depression og nyreskader.
– Hunde og katte, er mere tilbøjelige til at spise små mængder af agern, men de kan opleve mild til moderat gastrointestinale gener, som kan omfatte opkastning, diarré og mavesmerter. Men der er også mulighed for mekanisk irritation (fra de skarpe fragmenterede stykker fra Agern skalden) og forstoppelse er også en mulighed, men så skal en stor mængde Agern være indtaget og endt i mavetarmkanalen.

Kirsebær, abrikos, fersken og blomme træer

– Giftig element: gallotannin eller cyanogene glycosider

Stænglerne, blade, frø af visse arter indeholder cyanid, særligt giftige i fasen/tiden hvor bladene visner. Både kviste og blade af kirsebærtræer kan være dødelig for hunde og katte, hvis de spises, og hos hunde, katte og heste, tegn på forgiftning: rød hævet slimhinder/tandkød, udvidede pupiller, vejrtrækningsbesvær/pustende og chok.

Rød ahorn

Ved indtagelse af en hund, kat eller hest, vil den røde ahorns blade forringe de røde blodlegemers funktion og kan derved forårsage mavesmerter, ændring i urinens farve, mørke øjne og mund/slimhinder.
– hund: (betændt/inflamation/hævet pote), manglende appetit, og sløvhed.
– Heste: Den røde ahorn træ kan være dødbringende især
or heste. Hvis du har røde ahorn på din ejendom, skal du enten få dem fjernet af en professionel eller gøre det umuligt for dine kæledyr/husdyr at nå træerne og deres blade.

Sort valnød

– Giftig element: potentiel skimmelsvamp

Giftig for heste og hunde, men alligevel ikke giftigt for katte, faren ved dette træ er,skimmelsvampen der kan vokse på nøderne fra træet.
Denne svamp kan føre til:
mild-til moderat depression, anoreksi, væske oprustning i benene, forfangenhed, øget hjertefrekvens og respirationsfrekvens, forhøjet kropstemperatur, og mild kolik

Taks

– Giftig element: Taxol

nåle og frø – er meget giftige også for mennesker. Heste bliver syge, bare de spiser nogle få nåle. De dør øjeblikkeligt, hvis de spiser mere end 500 gram.
For at hjælpe med at holde dine kæledyr og husdyr sikre og sunde, er det en god ide blot at fjerne de giftige træer fra din ejendom.
Du er altid velkommen til at kontakte Byens Træpleje ApS for råd og vejledning, når det gælder træer på din ejendom.
Det er vigtigt for os at yden den nyeste, og bedste rådgivning inden for vores område, så vi finder den bedst mulige løsning til dine træer.

Indlægget Træer kan være farlige for dine dyr blev først udgivet på Byens Træpleje.

]]>
Fældning & indtrækning af kirsebær med GRCS https://www.byens-traepleje.dk/faeldning-af-kirsebaertrae-med-haeldning-udover-vej-ved-hjaelp-af-grcs-i-humlebaek Sun, 05 Apr 2015 21:23:43 +0000 http://www.byens-traepleje.dk/?p=533 Vi har været rigtig glade for at arbejde med vores GRCS, som vi fik hjem i løbet af efteråret, og arbejdet med henover vinteren. – Jo mere vi arbejder med...

Indlægget Fældning & indtrækning af kirsebær med GRCS blev først udgivet på Byens Træpleje.

]]>
Vi har været rigtig glade for at arbejde med vores GRCS, som vi fik hjem i løbet af efteråret, og arbejdet med henover vinteren.
– Jo mere vi arbejder med systemet, og bliver fortrolige med det, går det op for os hvor alsidigt det er, og vi finder hele tiden nye måder at bruge det på.

For at I også kan få en idé om, hvad det kan, har vi lavet en lille video.

På videoen ser I, hvordan vi har bruger systemet til indtrækning af et kirsebærtræ, der hælder kraftigt udover vejen. Uden GRCS havde det været nødvendigt at “klatre træet ned” – dvs. skære det ned i mindre stykker der efterfølgende nedfires forsigtigt.
– Med andre ord kan vi på den måde klare en opgave, der normalt ville tage 3 timer, på kun 2 timer.

Hvad er et GRCS

GRCS er den forkortede og mere mundrette version af “Good Rigging Control System”. Systemet er udviklet i 1998 af Greg Good, og har aldrig før været tilgængeligt i Danmark.

Ved at bruge GRCS kan vi med få midler styre, løfte og indtrække selv meget store stammer og grene. På den måde undgår vi at skulle ind med lift eller kran – maskiner der ellers i mange tilfælde ødelægger haven og kan gøre opgaven dyrere.

Er du interesseret i at læse mere om GRCS, så den officielle hjemmeside et godt sted at starte: GRCS – Good Riggin Control System.

Vi glæder os til at høre jeres feedback. 🙂

– Martin & Kaare

Indlægget Fældning & indtrækning af kirsebær med GRCS blev først udgivet på Byens Træpleje.

]]>
Anbefaling fra Valbykanten https://www.byens-traepleje.dk/review-anbefaling-fra-valbykanten-2 Tue, 21 Oct 2014 06:48:48 +0000 http://www.byens-traepleje.dk/?p=226 Indlægget Anbefaling fra Valbykanten blev først udgivet på Byens Træpleje.

]]>

Man bliver da bare glad og bekræftet i, man har valgt det rigtige job, når man modtager sådan en mail her… 🙂

Hvis nogle skulle ha brug for en gartner til at beskære træer i haven, kan jeg anbefale Martin Eriksen fra Byens Træpleje.
Martin gav mig en grundig orientering om mine gamle træers tilstand, samt om hvad der kræves, hvis man gerne vil passe dem, så de er i god stand.
Han udarbejdede derefter 2 forskellige tilbud, og på baggrund heraf beskar Martin igår d.7. okt 2014, 2 af mine store træer i haven. Der blev fjernet mange overflødige,grene og træerne blev pænt rundet af.
Jeg er godt tilfreds med arbejdet og kan hermed varmt anbefale Martin Eriksen.

Venlig hilsen
Charlotte Murmann, Valby

Indlægget Anbefaling fra Valbykanten blev først udgivet på Byens Træpleje.

]]>